Nederlands consortium bouwt tweede windpark Borssele nog goedkoper

12 juni 2016 - Het tweede windpark Borssele kan naar verwachting met slechts 0,3 miljard euro subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd.

Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro. Het windpark op zee zal worden aangelegd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE.

Met het tweede windpark Borssele wordt nog meer subsidie bespaard dan bij het eerste windpark Borssele, dat op dat moment al het goedkoopste nog aan te leggen windpark op zee ter wereld was. Bovendien zal bij de huidige prognose van de elektriciteitsprijs het tweede windpark Borssele na 7,5 jaar geen subsidie meer nodig hebben.

In totaal zijn 26 biedingen ontvangen van 7 partijen/consortia. Het maximum aan te vragen bedrag voor deze tender bedroeg 11,975 cent per kilowattuur. Dit bedrag is exclusief de kosten voor aansluiting van de windparken op het elektriciteitsnet. Het nu winnende consortium vraagt 5,45 cent per kilowattuur. Ter vergelijking: bij de vorige tender, een half jaar geleden, won Dong Energy uit Denemarken nog met een prijs van 7,27 cent per kilowattuur.

Minister Kamp: “Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee. Het doel van het kabinet om de prijs van duurzame energie te laten concurreren met die van fossiele energie komt hiermee in zicht. Nederland is koploper op het gebied van de ontwikkeling van windenergie op zee, dit brengt volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven met zich mee. Met deze winnaars wordt dat nog duidelijker zichtbaar.”

Voorbeeld

Energietransitie biedt economische kansen
Het kabinet is bezig met de realisatie van vijf windparken op zee die behoren tot de grootste ter wereld waarbij stapsgewijs grote kostenreducties worden bereikt. Dat is behalve goed voor de transitie naar duurzame energie, ook goed voor de energierekening van burgers en bedrijven en goed voor de Nederlandse economie. De bouw van de windparken geeft een flinke impuls aan de industrie. “Wij gaan ervan uit dat in 2020 in Nederland zo’n 10.000 mensen werk hebben door deze projecten. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij vrijwel alle andere windenergieprojecten op zee in Europa. Het kabinet heeft vorige week de Energieagenda gepresenteerd waarin de route is beschreven naar een CO2-arme energievoorziening. Met de resultaten van deze tenders wordt aangetoond dat de energietransitie economische kansen biedt”, aldus minister Kamp.

Deze nieuwe aanbesteding betreft het tweede van in totaal vijf windparken die behoren tot de grootste ter wereld en in 2023 in bedrijf moeten zijn. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het windpark Borssele wordt gebouwd op 22 km voor de Zeeuwse kust.

Overheid regelt alle voorwaarden
De overheid levert alles wat een bedrijf nodig heeft om de windparken tegen lage kosten aan te kunnen leggen: gunstige locaties, gedetailleerde bodem-, water- en windgegevens, vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Het bedrijf dat het windpark het goedkoopste kan bouwen krijgt tegelijkertijd de subsidie én de vergunning om het windpark te mogen bouwen. Het heldere overheidsbeleid zorgt voor perspectief en vertrouwen bij de windenergiesector, waardoor de kosten verder omlaag kunnen. Dat vertrouwen heeft het kabinet ook willen vergroten met een langetermijnperspectief voor windenergie op zee in de Energieagenda die het vorige week heeft uitgebracht.